Виктория Нюланд: САЩ влияят положително върху украинския конфликт
Виктория Нюланд: САЩ влияят положително върху украинския конфликт / БГНЕС, архив

Съединените щати продължават да влияят положително върху страните в украинския конфликт, за да започнат да се изпълняват всички точки от мирните споразумения от Минск. Това заяви Виктория Нюланд, помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия след преговори в Москва с руските заместник-министри на външните работи Сергей Рябков и Григорий Карасин, предаде ТАСС.

Нюланд каза, че САЩ не са част от т.нар. Нормандска четворка (Германия, Русия, Украйна и Франция), но продължават да оказват позитивно влияние на участниците в конфликта. Тя подчерта, че всички страни трябва изцяло да изтеглят военната си техника, като това се отнася и за руското оръжие, с което разполагат сепаратистите.

Виктория Нюланд потвърди позицията на Вашингтон, че примирието в Украйна се нарушава всекидневно и че на това трябва да бъде сложен край. Тя призова контактната група по минските споразумения да пристъпи към разработването на техните конкретни аспекти.

ТАСС съобщи още, че Нюланд и Карасин са обсъдили вариантите за сътрудничество между Москва и Вашингтон за намирането на мирен изход от кризата в Украйна. Агенцията се позовава на източник от руското външно министерство, според когото на срещата било подчертано, че властите в Киев непременно трябва да започнат пряк диалог с представители на самообявилите се републики в Донецк и Луганск.

След срещата с американския гост Рябков отбеляза, че едва ли ще настъпи бързо подобрение в отношенията между Русия и САЩ, но призна, че американската страна проявява интерес към поддържането на диалога.

"Пристигането на Нюланд в Москва не е отдавна планирано мероприятие, а резултат от обсъждане между ръководителя на МВнР Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери в Сочи", каза заместник-министърът. Той подчерта, че в тези контакти "не може да се говори за никакви сделки и размени, за никакви компромиси", те целят да се търсят "насоките или допирните точки за съвместна работа, където е възможен резултат".

Източник: БТА