Заловиха втория в йерархията на Ал Кайда в Ирак
Заловиха втория в йерархията на Ал Кайда в Ирак / netinfo

Арестуван е вторият човек в ръководството на Ал Кайда в Ирак, съобщи иракският съветник за националната сигурност Муафак ар Рубаи, цитиран от световните агенции.

Хамед Джума Фарис ас Суайди, известен още като Абу Хумам или Абу Рана, е бил заловен от американски и иракски войници преди няколко дни. Той е бил пряк началник на организатора на бомбения атентат в Самара срещу един от най-известните шиитски храмове - джамията Аскария, където се намират гробовете на двама почитани шиитски имами. Извършеният през февруари атентат предизвика взаимни избивания между шиити и сунити, продължаващи и досега.

"Той се криеше в жилищна сграда и искаше да използва жени и деца като жив щит, когато го арестувахме. Мога да кажа, че Ал Кайда в Ирак получи тежък удар", каза Муафак ар Рубаи.

Ас Суайди е прекият заместник на новия лидер на Ал Кайда в Ирак египтянина Абу ал Масри, който замести убития на 7 юни йорданец Абу Мусаб аз Заркауи. Според Франс прес Ас Суайди бил арестуван "в средата на юни, недалеч от мястото, където е убит Заркауи.