Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Цялото население на карибския остров Сейнт Винсент остана без чиста вода и електричество след изригването миналата седмица на вулкана Ла Суфриер, заяви вчера говорител на ООН, предаде ДПА.

Освен това, на около 20 хиляди хора, които бяха евакуирани от Сейнт Винсент, все още не е намерен подслон, изтъкна Стефан Дюжарик, като се позова на данни на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

Засилва се вулканичното изригване на карибския остров Сейнт Винсънт

Вулканът, който е разположен в северната част на остров Сейнт Винсент, изригна в петък.
"Изригването засегна повечето от стопанските обекти в северната част на острова, включително и банановите плантации, като пепелта и лавата от вулкана възпрепятстваха движението на хора и стоки", каза Дюжарик на брифинг с журналисти.

Остров Сейнт Винсънт е покрит с пепел (ВИДЕО)

Изследователски център в Тринидад заяви, че вчера във вулкана е имало още една силна експлозия.
Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси предупреди, че експлозиите и съпътстващото ги изригване на пепел вероятно ще продължат през следващите няколко дни.

Вулкан на карибския остров Сейнт Винсънт изригна мощно (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сейнт Винсент, който е основният остров на държавата Сейнт Винсент и Гренадини, е с население от около сто хиляди души. По данни на ООН около 3500 евакуирани са настанени в 85 подслона.
Вулканът Ла Суфриер е висок 1178 метра и е единственият действащ вулкан на Сейнт Винсент. При негово изригване през 1902 г. загиват около 1500 души. Последното му изригване е през 1979 г.
БТА