вулкан
вулкан / iStock/Getty Images
Вулканичното изригване на остров Сейнт Винсънт, в източната част на Карибско море, се засилва, предаде Асошиейтед прес.

Чува се силен тътен, а от небето пада голямо количество пепел. Местни жители съобщиха за спирания на тока. Засега няма пострадали хора. Започналото в петък изригване на вулкана Ла Суфриер принуди много хора да се евакуират от дома си.

Остров Сейнт Винсънт е покрит с пепел (ВИДЕО)

Тътенът се чува в столицата Кингстаун, която се намира на 32 километра в южна посока. "Просто си седя тук и се чудя кога ли ще се успокои", каза Калик Съдърланд, местен жител.
Елфорд Люис, 56-годишен фермер, който тази сутрин се е евакуирал от дома си, заяви, че това изригване е по-лошо от последното голямо - през 1979 г.

През 1902 г. при изригване на високия 1220 метра вулкан загиват около 1600 души, отбелязва АП. Учени предупредиха, че сегашната вулканична активност може да продължи с дни и дори седмици.

Около 16 000 души се наложи да напуснат дома си в покрити от пепел райони, само с най-необходимото, което успяха да съберат в куфари и раници. Пепелта покри пистата на летище близо до Кингстаун и пада чак в Барбадос, който се намира на 190 километра на изток.

Тропическа буря застрашава Западна Австралия (ВИДЕО)

Ралф Гонсалвес, премиерът на страната Сейнт Винсънт и Гренадини, която се състои от 32 острова, призова хората да запазят спокойствие и да продължат да се пазят от коронавируса.

Около 3200 души се приютиха в 78 държавни убежища, а четири празни круизни кораба чакат в готовност да превозят други евакуирани до околните острови. Група от над 130 човека бе транспортирана до Сейнт Лусия.

Тези, които остават в убежищата, са тествани за коронавирус. Всеки, който даде положителна проба, бива отвеждан в център за изолация. Околните страни, включително Антигуа и Гренада, също предложиха да приемат евакуирани. 
БТА