Наближаваща тропична буря предизвика евакуация в Западна Австралия. 

Стихията наближава бреговете на континента с мощни ветрове и проливни дъждове. Очакванията са за сериозни наводнения. Властите се подготвят за най-тежкия сценарий. Освен извеждане на хората от домовете им и настаняването им във временни подслони, се поставят и чували с пясък. Превантивно ще бъдат прекъснати електроподаването и водоснабдяването, за да се избегнат аварийни ситуации. 

Бедствено положение в част от Австралия заради наводнения

Греам Сарс от аварийната служба предупреди, че положението е сериозно и много близко до бедствие."Още този следобед очакваме ветровете да достигнат 165 километра в час. Не ни  притесняват толкова валежите. Очакваме на места да има и наводнения.

Това е една сериозна ситуация и молим населението да ни съдейства и да ни позволи да им помогнем да се приготвим за тази извънредна ситуация", призова той. Местните жители също помагат на екипите за бедствия като обезопасяват домовете си за наближаващата буря. 

Тропическият циклон е категоризиран от втора степен, но не се изключва силата му да нарасне. Възможно е ветровете да достигнат до 224 километра в час. Очаква се бъдат нанесени щети по сградите, защото според специалистите те не са конструирани да издържат на такава сила на поривите.
nova.bg