Връзката между Ислямска държава и последните терористични атаки е слаба
Връзката между Ислямска държава и последните терористични атаки е слаба / ThinkStock/Getty Images

Връзката между радикалната групировка "Ислямска държава" и неотдавнашните терористични актове в Европа и САЩ е слаба, заяви Европол, цитирана от ДПА. Европейската полицейска служба отбеляза, че тези атентати може да са били мотивирани от душевна лабилност.

Специалният доклад за нападения на "единаци" набляга на атаките в Орландо, в американския щат Флорида, френските градове Манянвил и Ница и германския Вюрцбург и е допълнение към годишния доклад на Европол за тероризма.

Нападателят в германския влак е действал като вълк единак

Европол отчита твърденията на някои от нападателите, че са верни на "Ислямска държава", която е призовавала живеещите в западните страни мюсюлмани да извършват атаки. Полицейската служба на ЕС обаче посочва, че макар и нападенията от "единаци" да са любим похват на групировки като ИД и Ал Кайда, е твърде рано да се допусне, че тези атаки е нямало да се случат при всяко положение, а групировките да си припишат заслуга за тях постфактум.

"Макар ИД да е поела отговорност за последните нападения, никоя от четирите атаки не изглежда да е била планирана, логистично подкрепена или пряко изпълнена от ИД според сведенията на Европол. ИД е поела отговорност за нападенията, но принадлежността на извършителите към групировката не е ясна", се казва в доклада.

„Ислямска държава" пое отговорност за атаката във влак в Германия

Европол освен това отбелязва, че около 35 процента от хората, които са извършили самостоятелни атаки между 2000 и 2015 г. са страдали от някаква форма на умствена увреденост, намеквайки, че някои от тях са щели да извършат престъпления при всяко положение, но са решили да ги свържат с терористични групировки, за да им придадат по-голямо значение. "Въпреки че редица самотни нападатели свързват проявите си с религия и идеология, ролята на потенциални проблеми с душевното здраве не трябва да се пренебрегва", заявява Европол.

През 2015 г. броят на убитите хора при екстремистки нападения в Европа рязко се е повишил спрямо предходната година, а ИД може да наблегне на операции в чужбина, тъй като водената от САЩ коалиция я поставя под натиск в Сирия и Ирак, се казва още в доклада, предаде Асошиейтед прес.

"Ислямска държава" с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци" убийства

В доклада се предупреждава, че заплахите на ислямския екстремизъм в Европа няма да намалеят в обозримо бъдеще и че сирийските бежанци може да бъдат радикализирани от вербовчици на ИД, докато ново поколение бойци се обучава в контролираната от ИД територия в Сирия и Ирак.

Европол също предупреждава, че ИД изглежда предпочита нападения срещу цивилни мишени, тъй като те пораждат по-голям страх сред широката общественост.

Източник: БТА