ИД с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци“ убийства
ИД с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци“ убийства / БГНЕС

Все още не е ясно дали въоръженият мъж, отговорен за убийството на 49 души в нощния клуб "Пулс" в Орландо, е бил във връзка с "Ислямска държава". Но екстремистката организация е призовавала неведнъж за нападения на "самотни вълци" и е заявявала, че извършителите са действали от нейно име.

"Ислямска държава" официално обяви Омар Матин, масовият убиец в нощния клуб в Орландо, за един от нейните "войници".

Тя направи изявлението, след като американски медии съобщиха, че Матин се е заклел във вярност на екстремистката групировка.

Това накара мнозина да се усъмнят в степента на замесеност на "Ислямска държава" в масовото убийство и дали изобщо е знаела за него.

Кой е убиецът от Орландо?

Групировката обаче с голямо задоволство си приписва атаките на всеки, заклел се във вярност на лидера й Абу Бакр ал Багдади - дори и без да е имало предварителна координация с нея.

Анализаторът от сферата на сигурността Том Клонан, бивш офицер от ирландската армия, заяви пред ДПА, че поемането на отговорност е нещо типично за опортюнизма на "Ислямска държава".

Атаката изглежда е "престъпление от омраза, хомофобско нападение срещу общността на лесбийките, гейовете, би-, транс- и интерсексуалните (ЛГБТИ)", каза Клонан, а извършителят "може да е призовал „Ислямска държава" да придаде на неговото престъпление от омраза някакъв статут на идеологически мотивирано нападение".

Бившата жена на убиеца от Орландо го описа като избухлив и психично болен

С оглед на репутацията на "Ислямска държава", че се отнася брутално към хомосексуалните в териториите й в Ирак и Сирия, Клонан добави: "Те ще изпитат удоволствие от това заради пропагандни и терористични цели, такова е моето усещане, с надеждата да насърчат извършването на подобни атаки по цялата територия на САЩ".

"Ислямска държава" неведнъж е призовавала мюсюлманите по света да извършват индивидуални нападения в чужбина, ако не могат да се присъединят към силите й в контролираните от нея райони на Ирак, Сирия и Либия. Съвсем неотдавна, на 21 май, преди началото на свещения ислямски месец рамазан, говорителят на групировката Абу Мохамед ал Аднани повтори този призив.

"Превърнете този месец, с Божията воля, в месец на беди за неверниците навсякъде. Това (послание) е предназначено специално към войниците и привържениците на халифата "Ислямска държава" в Европа и Америка", каза той в аудиозапис.

"Ислямска държава" се е хвалила вече с предишни нападения на нейни привърженици в САЩ, които изглежда са действали без пряка връзка с екстремистката групировка.

Ислямска държава пое отговорност за атаката в Сан Бернардино, Калифорния

Англоезичното й списание "Дабик" посвети две страници за възхвала на атентата от декември в Сан Бернардино, Калифорния, който бе извършен от съпружеска двойка, убила с огнестрелно оръжие 14 души на тържество. Въпреки това в първоначалното изявление на групировката двамата съпрузи бяха наречени "привърженици", а не "войници".

Съпругата Ташфин Малик се е заклела във вярност на "Ислямска държава" във Фейсбук малко преди или по време на самото нападение, сочат данните на ФБР.

Аймен ат Тамими, изследовател на джихадистките групировки в аналитичния център Близкоизточен форум заяви: "За мен е пределно ясно, че той (Матин) се е заклел във вярност на "Ислямска държава" и че от гледната точка на Ислямска държава това е достатъчно да го брои за войник на халифата".

Американският президент Барак Обама заяви, че стрелецът от Орландо изглежда е бил вдъхновен от ислямисткия екстремизъм в интернет.

След като бе информиран подробно от екипа си по националната сигурност, държавният глава на САЩ каза, че засега "няма ясни доказателства, че той е бил направляван отвън", нито нападението да е било част от по-широк терористичен заговор.

Тамими отбеляза, че засега няма никакви доказателства за по-широка връзка с "Ислямска държава", "но от пропагандна гледна точка това в крайна сметка няма никакво значение".

Миналия май радиото на "Ислямска държава" "Ал Баян" определи като "войници на халифата" двама нападатели, убити от полицията при опит да атакуват събитие в щата Тексас с изложени карикатури на пророка Мохамед.

Клонан заяви, че изглежда Матин не се е радвал на логистична или оперативна подкрепа както при атентати, за които "Ислямска държава" е поемала пряка отговорност, като тези в Париж и Брюксел.

Вместо това, каза той, нападението се вписва в профила на масовите стрелби в САЩ като тази в училището "Санди Хук" през 2012 г., при която бяха убити 20 деца и шестима учители.

Изследванията сочат, че след подобни убийства често следват нови атаки, извършени като тяхно подражание, отбеляза Клонан.

"Мисля, че Ислямска държава, без значение дали го съзнават или не, определено се опитват да се възползват от това американско явление, за да подбуждат страх", заяви той.

Невъздържаните реакции на политици като Доналд Тръмп крият опасност да налеят вода в мелницата на групировката чрез "подлагането на мюсюлманската общност в САЩ на враждебно засилено наблюдение", предупреди Клонан.

Тръмп пак призова да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ

Той е забелязал сходство с нападението на "Ислямска държава" срещу концертната зала "Батаклан" в Париж през ноември: кадрите от мобилни телефони от двете места говорят, че нападателите са стреляли по целенасочен и контролиран начин, а не са открили безразборна автоматична стрелба.

"Ислямска държава" и други терористични групировки също така подготвят в интернет уязвими лица, за да извършват нападения, каза Клонан. "Правят се опити да бъдат привличани хора без досие в полицията или разузнавателните служби, за да извършват нападения, които са организирани от хора в дълбоките структури на организацията и така не им се налага да се показват", обясни той.

Анализаторът Рита Кац, директор на организацията за разузнаване Ес Ай Ти И, която първа съобщи за изявлението на "Ислямска държава", че Матин е неин член, написа в Туитър: "Въпреки че ИДИЛ ликува след Орландо, в подкрепящите я медии не се появи такова огромно количество материали, както при нападенията в Брюксел и Париж. Вероятно става дума за самотен вълк, действал без координация".

Източник: БТА