Германското разследване на атаката срещу пътници във влак в южната провинция Бавария сочи, че нападателят е действал сам, съобщи вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от Асошиейтед прес.

Намериха прощална бележка в жилището на нападателя във влак в Германия

Данните показват, че 17-годишният кандидат за убежище, който бе застрелян от полицията, след като рани 5 души с брадва и нож, се е радикализирал от пропагандни сайтове по интернет, каза Де Мезиер пред репортери в столицата Берлин. Според него видеоклипът със заподозрения, пуснат в интернет сайт на джихадистката групировка "Ислямска държава", е автентичен и изглежда "класическо прощално видео на атентатор самоубиец".

Ислямска държава разпространи видео, свързано с нападателя във влака в Германия

Не е ясно кога е бил направен записът, отбеляза Де Мезиер. Той каза, че властите проверяват възможността нападателят да е бил от Пакистан, а не от Афганистан, както бе съобщено първоначално. Някои факти сочат, че младежът е бил пакистанец.

„Ислямска държава" пое отговорност за атаката във влак в Германия

Германия може да очаква нови атаки от ислямистки "вълци единаци" като този 17-годишен бежанец, предупреди вътрешният министър. Същото се отнася и за други страни от Европейския съюз, за целия ЕС. "Положението, както съм казвал вече неведнъж, е сериозно, заяви Де Мезиер. Затова, според него, решението да бъде ограничен броят на бежанците, пристигащи в Германия, е било правилно. То позволява по-строг контрол над онези, които са податливи на ислямска радикализация.

Германският вътрешен министър посочи, че властите са предотвратили 11 терористични атаки в страната в последно време. 10 от тях са били планирани на германска земя.

Източник: БТА