Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението с брадва в германски влак, извършено от афганистански бежанец. Това съобщи свързаната с джихадистката организация агенция Амак, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Нападателят, ранил петима души, е боец на "Ислямска държава". Той е извършил операцията в отговор на призивите да се нападат страните, участващи в коалицията, която се бори срещу "Ислямска държава", се казва в изявлението, публикувано онлайн.

Германската полиция застреля късно снощи 17-годишен афганистански бежанец, който нападна с брадва и нож пътници във влак. Полицията съобщи, че разследва дали той е бил мотивиран от радикални ислямистки възгледи, припомня ДПА.

Нападението в германския влак вероятно е ислямистки атентат (ВИДЕО)

Твърдението на Амак е типично за начина, по който "Ислямска държава" си приписва нападения на действащи самостоятелно атентатори. То е формулирано по същия начин като твърдението на групата, че стои зад нападението с камион във френския град Ница миналата седмица, при което загинаха 84 души, отбелязва ДПА.

Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)

Германският правосъден министър Хайко Маас заяви, че афганистанецът, който нападна пътници във влак с брадва и нож и рани петима човека, е действал сам. Маас осъди нападението, но отбеляза, че подобни случаи е трудно да бъдат предотвратени. "Трудно е да бъдат спрени самостоятелно действащи извършители, които не съгласуват (действията си) с трети страни", каза министърът.

По-рано днес  баварският вътрешен министър Йоахим Херман съобщи, че в стаята на младия кандидат за убежище от Афганистан, който рани четирима души с брадва и нож, е открито знаме на терористичната групировка.

"При обиск на стаята, в която е живеел, е намерено ръчно изработено знаме на "Ислямска държава", каза политикът консерватор пред германската телевизия Цет Де Еф. Той припомни и показанията на очевидец, според когото 17-годишният нападател, застрелян впоследствие от полицията, крещял "Аллах акбар" (Бог е велик), докато нападал пътниците.

Все още е рано да се разсъждава за мотивите на нападателя, също така дали е членувал в ислямистка групировка или е бил радикализиран наскоро, добави обаче Херман, цитиран от Ройтерс.

17-годишен бежанец нападна с брадва пътниците във влак в Германия

Министърът уточни, че афганистанецът пристигнал в Германия преди две години като непридружен непълнолетен и подал молба за убежище през март. Той живял в приют за непълнолетни бежанци допреди две седмици, когато бил преместен в приемно семейство.

Пострадали в нападението във влака са общо 15 души. Четирима ранени туристи са членове на едно семейство от Хонконг, съобщиха по-рано агенциите. Двама души, членове на семейство китайски туристи, са в критично състояние.

Източник: БТА