Ислямска държава разпространи видео, свързано с нападателя във влака в Германия
Ислямска държава разпространи видео, свързано с нападателя във влака в Германия / БГНЕС, архив

Групировката "Ислямска държава" разпространи видеозапис, на който според нея афганистанецът, нападнал пътници във влак в Германия, се зарича да извърши самоубийствена мисия и призовава останалите мюсюлмани да направят същото, предадоха Ройтерс и ДПА.

На записа, разпространен от свързаната с Ислямска държава осведомителна агенция "Амак", се вижда млад мъж, който размахва нож и казва, че с него ще избива неверници и ще отмъсти за смъртта на мъже, жени и деца в мюсюлманските страни.

Той говори на езика пущу и заявява, че е воин на "Ислямска държава" и възнамерява да извърши самоубийствено нападение в Германия.

Видеозаписът е с арабски субтитри. Засега не може да се потвърди, че мъжът на него е нападателят, който рани петима човека във влак близо до град Вюрцбург и беше застрелян от полицията.

„Ислямска държава" пое отговорност за атаката във влак в Германия

Германски служители казаха, че 17-годишният афганистанец е нападнал пътниците с намерение да убива и се е целил с брадвата си към техните глави и крайници. Той е разследван по пет обвинения в предумишлено убийство.

Полицията във Вюрцбург заяви, че двама от пострадалите при нападението са в критично състояние и има опасност за живота им.

Източник: БТА