Водят се спешни разисквания във връзка с мирните преговори за Сирия
Водят се спешни разисквания във връзка с мирните преговори за Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Водят се разгорещени разисквания по планираната за тази седмица мирна конференция за Сирия, след като сирийската опозиция заплаши да не участва, ако ООН не оттегли поканата си към Иран, заяви генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс.

„Водят се интензивни и спешни разисквания и ще мога да кажа повече за ситуацията по-късно днес”, заяви Бан пред Съвета за сигурност (СС) на ООН по повод насрочените да започнат на 22 януари мирни преговори за Сирия. Генералният секретар призова всички участващи да мислят преди всичко за сирийския народ.

Неочаквана покана в последната минута на ООН към Иран да участва в мирната конференция за Сирия в Монтрьо, Швейцария, тази седмица, постави преговорите под въпрос, а сирийската опозиция заяви, че нямало да участва в тях, ако Бан не оттегли поканата си. Няколко западни дипломати, пожелали анонимност, заявиха за Ройтерс, че решението на генералния секретар да покани Иран изглежда било прибързано и сега съветниците му се борели да спасят конференцията.

Засега ООН не е отговорило на тези твърдения.

Преди срещата британският постоянен представител в СС Марк Лайъл Грант каза пред репортери, че Иран трябвало категорично и публично да подкрепи плана за политически преход в Сирия, който бе приет през юни 2012 г. на международната конференция „Женева-1”, ако ще участва в така наречената конференция „Женева-2”.

САЩ отидоха по-далеч, заявявайки, че очаквали Бан да оттегли поканата си към Иран за „Женева-2”, ако Техеран не подкрепи напълно споразумението от 2012 г. да се състави преходно правителство в Сирия, за което Вашингтон казва, че щяло да е без Асад, отбелязва Ройтерс.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин оспори твърденията, че поканата е прибързана. Попитан дали Бан се е консултирал с Русия и САЩ, преди да обяви поканата, Чуркин каза пред репортери, че всички са били консултирани. Той добави, че щяло да бъде голяма грешка, ако сирийската опозиция бойкотира разговорите, допълва БТА.