Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври
90374
Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври
Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври
Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври
  • Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври
  • Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври
  • Владимир Путин отменя визитата в Париж на 19 октомври

Руският президент Владимир Путин отмени посещението си в Париж, планирано за 19 октомври и отклони предложение за среща с президента Франсоа Оланд само за преговори по темата Сирия. Оланд определя като неприемлива подкрепата на Путин за въздушните удари на сирийската армия срещу Алепо.

Владимир Путин ще посети Берлин на 19 октомври за преговори по украинската криза, съобщиха от Кремъл. Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са договорили график за бъдещи контакти в рамките на Нормандския формат, който събира лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия

На 19 октомври Путин трябваше да открие в Париж нова руска православна катедрала и да посети изложба на руско изкуство. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че посещението няма да се състои.

„Президентът Владимир Путин реши да отмени визитата. Той отбеляза, че е готов да посети Париж в момент, удобен за Оланд. Ще очакваме този момент да дойде".

В събота Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН проекта на резолюция на Франция и на Испания за Сирия, в който се настояваше за прекратяване на бомбардировките срещу Алепо и за спиране на полетите на военната авиация над града.

Преди гласуването френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че резолюцията цели да сложи край на насилието в Алепо, който е подложен на интензивни бомбардировки от силите на сирийското правителство и техния руски съюзник.

От руското външно министерство обаче заявиха, че резолюцията е целяла, чрез забраната на полетите в района на Алепо, да осигури прикритие на групировката „Джебхат ан Нусра", която Русия смята за терористична. Според руското външно министерство в текста е имало грубо изкривяване на реалното положение на нещата, той е бил небалансиран и политизиран, като цялата вина за ескалацията на напрежението в Сирия е била хвърлена върху властите на страната.

Русия публикува пълния текст на споразумението със САЩ относно Сирия

Малко след ветото Съветът за сигурност на ООН отхвърли и руския проект на резолюция, призоваващ за незабавно прекратяване на вражеските действия в Сирия, съгласно договореността между САЩ и Русия. В нея не се говореше за прекратяване на военните полети над Алепо.

В руския текст се призоваваше нито една страна в сирийския конфликт да не подкрепя която и да е терористична група, в това число и „Ислямска държава".

Вчера германското външно министерство предложи френският и руският проект да се обединят, за да се сложи край на боевете около Алепо.

Путин пристигна в Истанбул за среща с колегите си от Турция и Венецуела

Междувременно на среща в Истанбул по време на 23-тия Световен енергиен конгрес, Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган се договориха да засилят военното си сътрудничество и контактите на разузнаването. Двамата президенти са се съгласили, че е нужно да се достави помощ в сирийския град Алепо, където в момента се водят ожесточени сражения.

Москва и Анкара подкрепят различни страни в сирийската война - миналата година руската армия се включи на страната на режима на Башар Асад, докато според Ердоган той трябва да бъде свален от власт.