тиква
тиква / БГНЕС
С гигант, "заковал" кантара на 792,5 килограма, екип от Бавария беше обявен за шампион в съревнование за определянето на най-тежката тиква в Германия, предаде ДПА.
На второ място в своебразната надпревара, организирана в рамките на тематичен фестивал в град Лудвигсбург, остана тиква с тегло 644 килограма.

Въпреки внушителните си близо 800 килограма, тазгодишната национална шампионка "бледнее" в сравнение с миналогодишната победителка, която "закова" кантара на 900 килограма.
И докато за наблюдателите претеглянето на огромните тикви е истинско забавление, за производителите им надпреварата е кулминацията на почти целогодишно "гризане на нокти" около начинание, в което са вложили куп средства и време.

Най-полезните есенни плодове и зеленчуци (ВИДЕО)

Петер Бонерт от Емендинген от години участва в съревнованието за най-тежка тиква в Германия. Тиквовъдът разказва, че процесът започва още в началото на годината със закупуването на най-добрите семена на търгове в интернет. Понякога едничко семе от предишна шампионка струва няколко стотици евро. През май, след появата на потенциалните победители, започва постоянно напояване и култивиране. По думите на Бонерт хобито му отнема до шест часа дневно.

Тиквата е сред най-полезните храни

 
БТА