Видяха лоша поличба при издигането на шотландския флаг на Даунинг стрийт 10
Видяха лоша поличба при издигането на шотландския флаг на Даунинг стрийт 10 / снимка: Guliver/Getty Images

Знамето на Шотландия ще се развява до 18 септември над „Даунинг стрийт" 10, където се намира резиденцията на британския премиер Дейвид Камерън. Флагът беше издигнат заради предстоящия референдум за отделянето на Шотландия от Великобритания, който трябва да се проведе след 8 дни. Издигането на шотландското знаме е част от кампанията на британски политици за убеждаване на шотландците да останат в границите на Великобритания.

Издигането на знамето над резиденцията на британския премиер Дейвид Камерън започна с неуспех - първо се задържа за кратко и падна, след което беше направен втори опит. Британските медии разтълкуваха падането на знамето като лош знак.

Последното проучване на нагласите в Шотландия показа, че близо 51 на сто от шотландците искат страната да се отдели от Обединеното кралство. Лидерите на партиите на британския парламент ще посетят Шотландия в сряда. Издигането на шотландския флаг в Лондон и гостуването на политическите лидери е част от кампания за убеждаване на хората в Шотландия да гласуват против излизането от състава на Великобритания. Самият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че ако Шотландия се отдели, сърцето му ще бъде разбито.

"Ще бъда с разбито сърце, ако това семейство от нации, които обединихме и направихме толкова чудесни неща заедно, ако това семейство от нации се разпадне", каза той.

По думите на британския премиер това решение на шотландците ще засегне не само следващите пет години, но това е и решение за следващия век. Британските политици предупредиха, че ако Шотландия се отдели, ще трябва да се откаже и от британската лира.