/ БГНЕС, архив
Венеция започна днес първото цялостно изпитание на система от прегради, която да защити града от големи наводнения, предаде ДПА.

Проектът MOSE (МОЗЕ) на стойност 5,5 млрд. евро (6,2 млрд. долара) бе съпътстван от скандали за корупция и надхвърли бюджета си, пресрочи и графика на изпълнение. Работата по него започна през 2003 г. и се очаква да бъде завършена през декември 2021 г.

Проектът бе компрометиран от "очевидни случаи на корупция и престъпни действия", но "нека се съсредоточим върху целта: да се надяваме, че системата ще се окаже ефикасна", каза италианският премиер Джузепе Конте, който пристигна във Венеция за началото на изпитанията.

Венеция отново под вода: Историческият център на града е наводнен

Инженерите са изградили четири прегради на трите входа към Венецианската лагуна, които трябва да се затварят, когато градът е заплашен от повишаване на нивото на водата с повече от 110 см.

На днешния ден преградите, съставени от 78 подвижни елемента, бяха едновременно вдигнати за първи път, което отне около час и половина. Когато обаче системата велез в действие тази операция ще отнема около 30 минути.

Въпреки закъснението кметът на Венеция Луиджи Бруняро нарече в Twitter МОЗЕ "огромно постижение", "резултат от италианската изобретателност".

Защитата от наводнения е от ключово значение за Венеция, особено след почти рекордната приливна вълна от 187 см през ноември, нанесла значителни щети на защитения от ЮНЕСКО град. Но проектът МОЗЕ има и много критици. Активисти на движението срещу него се събраха днес на протест с близо дузина лодки близо до площад "Сан Марко". Лидерът им Томазо Качяри нарече системата от прегради "обида" за града и заяви, че проектът е обречен на провал.
БТА