Британското правителство съобщи, че съкращава периода за самоизолация заради COVID-19 в Англия от 10 на 7 дни за хора, които два последователни дни имат отрицателен резултат от бърз тест, предаде Ройтерс.

Поради бързото разпространение на варианта Омикрон във Великобритания и рекордните равнища на новите случаи през изминалата седмица много отрасли се сблъскват с недостиг на персонал, включително болниците, които предупредиха за риск това да повлияе върху грижите за пациентите.

Британската Агенция за здравна сигурност (UKHSA) съобщи, че според анализите ѝ седемдневна карантина придружена с два отрицателни бързи теста има почти същия защитен ефект като 10-дневната самоизолация без тестове.

СЗО: В Европа се задава нова буря заради Омикрон

"Искаме да намалим последиците от COVID-19 върху ежедневието на хората", каза в изявление здравният министър Саджид Джавид.

Бързите тестове, осигурявани безплатно от британската Национална здравна служба (NHS), могат да се правят в домашни условия и дават резултат в рамките на 15 до 30 минути. Хората, които имат отрицателен резултат от тестове, направени на шестия и седмия ден от самоизолацията с интервал от 24 часа, вече няма да е нужно да остават под карантина 10 дни, посочи правителството.

СЗО одобри за спешна употреба нова ваксина срещу COVID-19

Агенцията за здравна сигурност настоятелно препоръча на хората, които излизат от седемдневна самоизолация, да ограничат контактите си на оживени или недобре проветрени места, да работят от къщи и да сведат до минимум контактуването с най-уязвимите групи.
БТА