Брекзит
Брекзит / Thinkstock/Getty Images
Обединеното кралство представи днес плана си за излизане от ЕС в т.нар. Бяла книга - документ от 77 страници, в който се повтарят 12-те приоритета за Брекзит, изложени миналия месец от премиера Тереза Мей, съобщиха световните агенции.
 
Публикуването на Бялата книга е опит да бъдат задоволени исканията на британски депутати за повече яснота за правителствената стратегия за Брекзит в момент, когато премиерът Мей иска да започне официално процедурата по напускане на ЕС чрез активиране член 50 от Лисабонския договор.
 
Някои депутати се страхуват, че страната ще бъде поведена към хаотичен Брекзит, без ясна рамка за бъдещите икономически отношения и сътрудничеството в областта на сигурността с ЕС, отбелязва Ройтерс.

Белите книги са политически документи, изготвяни от правителството, които съдържат предложения за бъдещи законодателни актове.

Документът бе представен в британския парламент от министъра за Брекзита Дейвид Дейвис. Той заяви пред депутатите, че Великобритания ще работи за постигането на "ново, позитивно и конструктивно партньорство" с блока и ще опита да сключи споразумение, което е изгодно и за двете страни.
 
Текстът потвърждава това, което премиерът Мей обяви в реч миналия месец: Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги и ще търси нова митническа спогодба с блока на 27-те.
 
Дейвис каза, че целта е договаряне на сделка, която гарантира "възможно най-свободна и безпрепятствена търговия на стоки и услуги". Думата "безпрепятствена" доста често се появява в британските представи за идеални взаимоотношения, но документът не навлиза в детайли. Това показва, че рамките на евентуалното бъдещо търговско и митническо споразумение ще бъдат начертани в процеса на преговорите между Великобритания и ЕС, които ще започнат след формалното активиране на член 50.
 
Документът може да бъде прочетен тук

В Бялата книга е посочено, че Великобритания ще напусне единния пазар с цел да установи контрол над имиграцията - ключов проблем за много от британските поддръжници на Брекзита. Но в същото време там се казва, че Великобритания може да запази "някои елементи от сегашната уредба на свободния пазар", отбелязва АП.
 
Нищо не е споменато за бъдещите имиграционни правила. "Обмисляме много внимателно вариантите, които имаме", гласи документът. Според него Великобритания възнамерява да гарантира правата на живеещите на острова близо 3 млн. граждани на ЕС и на 1 милион британци, живеещи в страни от блока, и обвинява няколко европейски държави, които възпрепятстват засега сключването на такава сделка, но не посочва кои са те.
 
Защо британският премиер Тереза Мей се превърна в "Лейди Ирония"?

Британското правителство заявява, че възнамерява да запази с ЕС "възможно най-близко сътрудничество по ключови въпроси като сигурността, външната политика , науката и технологиите", но не казва дали Обединеното кралство ще остане член на Европол, посочва АП.
 
Вчера Камарата на общините даде първоначално одобрение за законопроект, даващ право на Тереза Мей да започне преговорите за излизане от ЕС. Тя планира да направи това до 31 март, активирайки член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне обратното броене на двугодишен процес до постигането на споразумение.
БТА