/ Thinkstockphotos
Ако не бъде постигната пълна договореност с Лондон, Великобритания няма да разполага с преходен срок и ще напусне ЕС изцяло в 23.00 ч. по Гринуич на 29 март догодина. Това съобщи главният преговарящ на ЕС по въпроса с напускането на Великобритания Мишел Барние. Той отбеляза, че ЕС се надява преговорите да приключат до октомври тази година, за да има време за ратификация на споразумението от Европейския парламент и националните парламенти на 27-те държави в ЕС.
 
В британския парламент подновиха дебатите по законопроекта за Брекзит

Барние неколкократно повтори, че решението за напускане е на британците. Той отбеляза, че днес е бил упълномощен от Съвета на ЕС да преговаря за преходния срок, а през март Европейският съвет вероятно ще очертае насоките за преговорите за бъдещите отношения с Лондон. Барние изрази очакването до март Лондон да изясни как си представя бъдещите отношения с ЕС. С напускането на Великобритания страната прекратява участието си в 150 международни споразумения, поясни той.
 
Великобритания ще остане в единния пазар на ЕС и след Брекзит
 

БГНЕС


Вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства заседанието на Съвета на ЕС, посочи, че е било постигнато забележително единство при утвърждаване на насоките за преговорите по преходния срок до края на 2020 г. Истински съм удовлетворена, заяви тя на съвместната пресконференция с Барние. Захариева отбеляза, че краят на преходния срок съвпада с изтичането на действащия бюджет на ЕС.
 
Британците обърнаха палачинката: Вече искат в ЕС
 

БГНЕС


Днес бе поставено много добро начало на българското председателство, коментира Барние. Бързото приемане на преговорните насоки днес е нов израз на единството на институциите на ЕС, добави той. Главният преговарящ поясни, че Великобритания може да разполага с преходен срок от 21 месеца, в които следва изцяло да прилага европейското законодателство, под надзора на Съда на ЕС. Ако бъде постигната договореност, на 29 март догодина Великобритания няма да напусне изцяло ЕС, а ще остане частично до 1 януари 2021 г.
БТА