Джеймс Клевърли
Джеймс Клевърли / БТА
Великобритания днес заяви, че налага санкции срещу физически и юридически лица в Иран, Турция, Дубай, Словакия и Швейцария в рамките на последния кръг от мерки, целящи да засегнат руските отбранителни системи чрез прекратяване на достъпа им до чуждестранно военно оборудване, предаде Ройтерс.

"Днешните знакови санкции ще намалят още повече арсенала на Русия и ще затворят мрежата на веригите за доставки, подкрепяyr отбранителната индустрия на Путин, която сега изпитва затруднения", посочи външният министър Джеймс Клевърли в изявление.

Правителството определи 22 нови санкции срещу физически лица и предприятия извън Русия, които според Лондон подкрепят Кремъл в конфликта в Украйна, както и на три руски компании, внасящи електроника, ключова за руското военно оборудване, използвано на бойното поле.

ТАСС посочва, че новите ограничителни мерки засягат по-специално иранската компания "Паравар Парс" и подразделенията на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, занимаващи се с развойна дейност и аерокосмически технологии. 

Обединеното кралство наложи санкции и срещу шест беларуски компании и предприятия, свързани с отбранителния сектор, допълва руската агенция.   Ограничителните мерки предвиждат замразяване на активите на изброените дружества на територията на Великобритания, ако те бъдат открити. Като основание за санкциите се посочват облагите, които тези компании получават от беларуското правителство в "стратегически важния" отбранителен сектор.
 
Пламен Йотински/БТА