След проливните дъждове големите реки във Великобритания днес излязоха от коритата си, като правителството издаде над 300 предупреждения за наводнения, имаше сериозни нарушения в пътническите превози, а до момента около 1000 жилища са претърпели щети, предаде Ройтерс.

След поредицата от бури през последните седмици, започналите вчера продължителни валежи паднаха върху напоена почва и бързо предизвикаха излизане от коритата на вече повишилите своите нива реки и водни пътища в Англия и Уелс. През последните дни дъждовете предизвикаха наводнения и в други части на Европа.

Нивото на река Трент в Централна Англия се повиши, което накара местните власти да обявят извънредно положение. Противопожарната служба в Лондон съобщи, че късно снощи се е наложило да изведе около 50 души на безопасно място, след като канал в източната част на британската столица е прелял.



По данни на аварийните служби досега са били наводнени около 1000 жилища. Железопътната компания "Грейт Уестърн Рейлуей" съобщи, че нейните влакове в три части в южната част на Великобритания са спрени. Пътищата в най-засегнатите райони също са затворени.

Метеоролозите прогнозират днес да паднат още дъждове, макар и не със същата интензивност като през нощта, а след това да настъпи по-сухо време.
Светослав Танчев/БТА