Ватиканът не коментира сензационните твърдения на Али Агджа
Ватиканът не коментира сензационните твърдения на Али Агджа / БГНЕС

Ватиканът не коментира по никакъв начин новите сензационни изявления на турския терорист Мехмет Али Агджа, който прекара почти 30 години в затвора за покушението срещу папа Йоан Павел Втори, извършено на 13 май 1981 г. на площад Свети Петър, и други престъпления, предаде ИТАР-ТАСС. Пуснатият на свобода тази година бивш активист от организацията "Сивите вълци", заяви, че изстрелите по папата са били поръчани от Ватикана.

Мехмет Али Агджа твърди, че заповед да се стреля по папата е дал не кой да е, а държавният секретар на Ватикана кардинал Агостино Казароли. По думите на Агджа нападението е било поръчано от друг кардинал - Агостино Валини, а планирано от началника на папската разведка отец Микеле.

"На мен ми бе казано да не убивам, а само да раня папата. Не стреляй в сърцето и главата, цели се в корема", каза Агджа.

В интервю за турския телевизионен канал ТРТ Агджа също разказа, че убийството не е влизало в плановете на поръчителите на покушението.

"Ватиканът направи това, за да стане чудо. На мен ми казаха, ти няма да убиваш папата, ти ще го раниш. Ако го убиеш, ние няма да можем да те спасим. Папата трябваше да остане жив, за да се извърши божествено провидение", каза Агджа. Според него на Ватикана това е било нужно, за да засили още повече антисъветските настроения и да изтрие съветската империя от историята с помощта на по-силно влияние на Католическата църква.

Терористът разказа, че Ватиканът му е платил 50 000 долара и му е обещал, че след две години той ще излезе от затвора, поради което не е имало необходимост да бяга от мястото на престъплението.

Агджа купил пистолета чрез свой познат от Австрия.

"Имах два патрона. Единият попадна в корема, а другият в ръката на папата", разказва още терористът.

Обещанието Агджа да бъде пуснат от затвора след две години не бе изпълнено. Самият той твърди, че е бил принуден да изтърпи над 19 години в затвора в Италия заради това, че не е приел християнството, пише БТА.

След като излезе на свобода в началото на тази година, Агджа заяви, че възнамерява за разкрие истината и да съобщи сензационни подробности за покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Той смяташе да направи това за големи хонорари и оцени първото си бъдещо интервю с откровения на 5 милиона долара. В плановете на Агджа влиза също да напише съвместен роман с автора на бестселъра "Шифърът на Леонардо" Дан Браун и да заснеме филм за покушението срещу папата.

Бившият член на "Сивите вълци" още в килията си много често излизаше с гръмки изявления, наричайки се "месия" и предричайки края на света, посочва ИТАР-ТАСС. Турция бе потресена не от откровенията на Агджа, а от самия факт на неговото явяване на екран пред многомилионна публика. По непотвърдени данни телевизионният канал ТРТ е платил за интервюто 2 милиона долара, но този въпрос, най-вероятно, няма да се изясни. Много журналисти, особено от вестник "Миллиет", буквално се нахвърлиха с критики по адрес на телевизията. Според тях Агджа не заслужава и един ред в печата и трябва да бъде бойкотиран за извършените от него престъпления.