Евакуираха хиляди в Бавария и Баден-Вюртемберг
Поради тежките наводнения в Южна Германия, хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина, съобщи ДПА.

Близо 3 хиляди души са евакуирани в Бавария, каза представител на вътрешното министерство на провинцията.

Продължаващите дни наред валежи предизвикаха изключително тежки наводнения. Близо 20 хиляди спасители работят в момента в Бавария и в съседната провинция Баден-Вюртемберг.

Най-малко 40 хиляди спасители са се включили в операциите от петък насам.

Германският канцлер Олаф Шолц и министърката на вътрешните работи Нанси Фезер пристигнаха днес в южния германски регион Горна Бавария.

Заедно с премиера на Бавария на ниво провинция Маркус Зьодер, те възнамеряват да получат представа за обстановката на място в град Райхертсхофен, който бе наводнен от огромно количество вода вчера.

В разговор с местни политици Фезер изрази шок от смъртта на пожарникар при спасителна операция. "Това, което се случи, наистина е ужасно", заяви тя днес. "То показва, колко опасни са тези операции", добави министърката.

Фезер каза още, че е била впечатлена от това колко добре работят службите заедно. 

Говорител на противопожарната служба каза, че наводненията са били невъзможни за прогнозиране и са най-тежките в историята на района.

По-рано германската метеорологична служба съобщи, че в някои райони на Южна Германия за 24 часа е паднал валеж, по-голям от месечната норма. В град Кислег, Баден-Вюртемберг, само в петък са регистрирани 130 мм дъжд.

Според прогнозата се очакват още валежи. Германската метеорологична служба предупреди за екстремни количества дъжд, особено в Южна Германия.

Заради обстановката 40 училища в Бавария отмениха занятията за следващата седмица, съобщи министерството на образованието на провинцията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА