До края на септември САЩ, Канада, Великобритания и ЕС ще разполагат с толкова ваксини срещу COVID-19, че ще могат да предоставят около 500 милиона дози на други страни, без това да засегне ваксинационните им кампании. Това сочат данни на анализаторската компания Еърфинити (Airfinity), цитирани от ДПА.

Експертите прогнозират също така, че ваксините срещу коронавируса ще продължават да стават все по-достъпни, като до края на 2021 г. ще бъдат произведени 12 милиарда дози.
Близо половината от това количество ще дойде от китайски производители, а другата половина - от западни компании, посочва Еърфинити.

Официално: Какво трябва да знаем за страничните реакции от ваксините

Към момента всеки трети човек на света е напълно ваксиниран срещу COVID-19.

Най-новите данни потвърждават, че ваксините са много ефективни срещу вируса, особено срещу тежки случаи, което се отнася и за силно заразния вариант Делта.

В сянката на ваксините остава напредъкът, постигнат в лечението на COVID-19, отбелязва Расмус Бех Ханзен, шефът на анализаторската компания.

В момента има осем като цяло възприети лечения - развитие, което е спасило милиони животи, допълва той.

Осигуряването на ваксини за Африка например догодина ще бъде толкова силно, че въпросът вече няма да бъде дали хората могат да бъдат ваксинирани, а по-скоро дали искат да бъдат ваксинирани, каза главният изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. Той очаква за 2022 г. да бъдат произведени 4 милиарда дози от препарата на компанията.
БТА