МЗ: Няма доказателства, че ваксината срещу COVID-19 влияе върху плодовитостта или променя ДНК-то на човек, нито пък, че заразява с коронавирус
При иРНК ваксините страничните реакции са характерни по-скоро при прилагане на втората доза, като температурата рядко достига стойности над 38 градуса, съобщават от Министерството на здравеопазването.

По-рядко при тези ваксини се съобщава за симптоми от страна на стомашно-чревния тракт като гадене; вариране в кръвното налягане и сърдечната честота; уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщавани реакции след поставянето на векторни (аденовирусни) ваксини са грипоподобни симптоми, които са с по-бурно протичане, отколкото при иРНК ваксините. Температурата в повечето случаи е над 38 градуса, а болките в ставите и мускулите се описват като силни. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години).

Относително по-малко са съобщенията за локална реакция на инжекционното място. Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24 - 48 часа.

Няма доказателства, че ваксината срещу COVID-19 влияе върху плодовитостта или променя ДНК-то на човек, нито пък, че заразява с коронавирус, посочват от здравното министерство.
БТА