В. Ню Йорк таймс: Студентско парти сред руините на София
В. Ню Йорк таймс: Студентско парти сред руините на София / Снимки: Sofia Photo Agency

Стимулиран от присъединяването на България към Европейския съюз тази година, нощният живот в столицата София процъфтява, пише американският всекидневник "Ню Йорк Таймс".

Това е особено очевидно в района на Студентски град, където ниските наеми, не особено строгите правила и младостта на жителите предполагат изникването на нощни клубове и барове навсякъде. "Прилича на курортно селище, състоящо се от клубове", казва 40-годишният кмет на района, който гледа доста свободно на развитието. "Българите обичат да ходят по заведения всяка вечер", допълва той.

В най-южната част на столицата, където постоянно се строят нови и нови офиси и жилищни сгради, Студентският град продължава да изглежда безжизнено вкопан в земята със скелета си от времето на Студената война, пише нюйоркският вестник.

Академична територия с шест университета, изградени през 60-те и 70-те години на миналия век, тук могат да се видят покрити с графити рушащи се блокове, обрасли с трева ръждясали огради и разпадащи се съветски автомобили край изпотрошените тротоари. Леко освежаващата гледка на знамето на ЕС не може да разсее кой знае колко впечатлението за безрадостна пустош. И така до залез слънце, пише "Ню Йорк Таймс".

Вечер голяма част от 25-те хиляди студенти в района поемат към над 30-те бара и дискотеки. Често те са скрити в обикновено общежитие и за тях можеш да научиш само от познати. Ресторанти също не липсват, пише вестникът.

Този начин на живот не се свързва особено подходящо с учението. "Към 80 процента от студентите влизат в университета, за да пият" казва 21-годишен студент от Софийския университет. "Забавно е, но е трудно да научиш нещо, когато всяка сутрин се будиш с махмурлук", добавя той, цитиран от "Ню Йорк таймс".