/ iStock/Getty Images
Делегати от 47 региона на Русия участваха в учредителния конгрес в Москва на новата Партия на пряката демокрация, предаде ТАСС.

Основател на партията е Вячеслав Макаров, един от създателите на онлайн играта "World of Tanks". Пред журналисти той обяви, че на конгреса е било взето решение за създаване на партията, утвърден е бил съставът на висшия координационен съвет, а самият той е бил избран за генерален секретар.

По думите на Макаров партията ще бъде "нелидерска и движеща се в рамките на определени идеи". Той отбеляза, че не е предвидено в нея да се канят известни хора, които са медийно разпознаваеми, но ако такива хора проявят интерес, партията е готова да разговаря с тях.

Протест „Русия без Путин“ в памет на убития Борис Немцов (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вячеслав Макаров съобщи, че в понеделник в министерството на правосъдието ще бъдат внесени документите за регистрация и ако партията бъде регистрирана, ще участва в следващите избори за Държавна дума.

Говорителят на новоучредената Партия на пряката демокрация Тимофей Шевяков каза, че в края на април тя ще проведе конференция по въпросите на пряката демокрация в Европа и постсъветското пространство. По думите му в инициативата ще участват представители на няколко европейски политически партии.

На 10 януари т.г. Вячеслав Макаров обяви, че предстои създаването на Партия на пряката демокрация. Впоследствие съобщи, че за да се отдаде на партийна работа, напуска компанията "Уоргейминг", разработила "World of Tanks". Според него една от задачите на бъдещата партия е внедряването в руската политическа система на нов начин за вземане на решения - общо гласуване от всички партийни членове чрез защитена онлайн платформа.
БТА