/ Gulliver/Getty Images
Не е за вярване, че в Париж няма туристи. Вечерта на един от последните петъци в квартала с нощни заведения около улица "Оберкампф" една сервитьорка настойчиво питаше двойка чужденци, докато плащаха сметката си: "Как стигнахте тук?". 

Двойката смутено погледна към близкия изход на метростанцията, преди са разбере, че са били възприети погрешно за първите туристи, върнали се във френската столица, пише ДПА, цитирана от БТА.

Отварят за посетители Айфеловата кула

През 2019 г. Париж е приел рекордните 38 милиона туристи. Сега няма нито един или почти нито един, което е същото. Като част от коронавирусната карантина Франция затвори границите си за всички пътувания освен важните.

През обикновените следобеди улиците в централния квартал "Бобур" са претъпкани с туристи. Но тази седмица Ален стои самотен в магазина си пред националния център за изкуство и култура "Помпиду" - образец за модерна архитектура. Нито един турист не разглежда пощенските картички на стойката до вратата, нито албумите и предметите в помещението. "За щастие не зависим изцяло от туристите", казва той пред ДПА. 

"Клиентелата ни е отчасти от Париж, отчасти от провинцията. Но имаме и туристи."

Дворецът Версай отново е отворен за посетители

Ален отвори отново магазина си на 11 май, когато официално приключи националната карантина. 

"Нещата вървят през уикенда, но през седмицата е трудно", казва той. Ален очаква "с нетърпение" планираното за 1 юли отваряне на Центъра "Помпиду", който за него е най-големия източник на клиенти. 

"Няма да бъдат същите нива на бизнес, но все пак ще има някакъв бизнес", предрича Ален, но добавя: "Трудно е да се правят прогнози".

Зад ъгъла, Сандрин стои зад щанд с "Пиратски бонбони", където различни ярко оцветени сладки неща, увити във фолио, са наредени върху дървени бурета. Бизнесът зависи "страшно много" от туристите, казва тя: "Не бих казала, че работим, защото не работим". Надява се туристите скоро да се върнат, но не е сигурна, че това ще стане скоро. "Не вярвам. Не знам дали те изобщо ще се върнат тази година. Може би през 2022. И ние пак ще изгубим една година."

Нататък по улицата управителят на "Olive et Thym" (Маслина и мащерка), малък ливански ресторант в модерен стил, казва, че нещата са "окей, но не като преди". Поръчки за навън и по домовете държат бизнеса да върви, каза младежът, който не желае да каже името си.

На баровете и ресторантите в Париж е позволено да обслужват клиенти само на открито, но "Olive et Thym" се възползва от новите по-гъвкави правила и поставя маси и столове на улицата. 

"Сега имаме места за сядане навън. Това е нещо", казва той и добавя философски: "А когато вали, внасяме вътре местата за сядане". Разсмива се на въпроса какво очаква от лятото и отговаря: "Слънце и туристи".
БТА