В Ню Йорк беше открита 67-мата сесия на Общото събрание на ООН
В Ню Йорк беше открита 67-мата сесия на Общото събрание на ООН / снимка: Reuters, архив

Редовната, 67-ма сесия на Общото събрание на ООН започна днес работата си в централата на Обединените нации в Ню Йорк, предаде ИТАР-ТАСС.

С 10-минутно закъснение, под аплодисментите на делегатите, председателят на сесията - сърбинът Вук Йеремич - удари три пъти с чукчето и обяви сесията за открита. След това Йеремич обяви „минута мълчание, на молитва и размисъл”.

В центъра на вниманието на сесията ще бъдат уреждането на конфликти и укрепването на мира и сигурността, заяви бившият сръбски външен министър.

Мирът и сигурността са необходима предпоставка за стабилността, която, на свой ред, се явява необходим компонент на развитието. Именно тези принципи ще залегнат в работата ни по време на настоящата сесия, каза Йеремич.

Председателят на сесията изтъкна, че ООН е единственият форум, където страните членки се обединяват като равноправни партньори. С работата си трябва да докажем, че ООН е незаменим инструмент за глобална дипломация, добави той.

Дневният ред на 67-мата сесия включва над 150 теми, като съдействието за устойчиво развитие на страните, поддържането на мира и сигурността, спазването на режима на ядрено неразпространение, защитата на човешките права и развитието на международното право.

Ще се обсъждат също проблемите на опазването на околната среда, популяризирането на спорта и ефективното съгласуване на усилията за оказване на хуманитарна помощ, допълва БТА.

При многобройните заседания делегатите ще продължат започната при предишните сесии работа по въпросите, свързани с реформирането на Съвета за сигурност и активизирането на организацията като цяло.

В рамките на сесията в периода от 25 до 29 септември ще се състои общополитическа дискусия с участието на държавните и правителствени ръководители, както и външните министри. Специално внимание ще бъде отделено на конфликта в Сирия, взел до момента по данни на ООН над 20 000 жертви.