В Ню Йорк акостира кораб, построен от останки на кулите близнаци
В Ню Йорк акостира кораб, построен от останки на кулите близнаци / снимка: Reuters

Американският боен кораб "Ню Йорк", построен отчасти с останки от взривения на 11 септември 2001 година Световен търговски център, пристигна в Ню Йорк и беше посрещнат от близки на близо 3 хилядите жертви на атентатите, предаде Франс прес.

Десантният кораб възвести с 21 оръдейни залпа пристигането си на юг от Манхатън, недалеч от Кота нула, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център.

"Ню Йорк" беше построен в щата Луизиана, като в носовата му част бяха вложени 7,5 тона стомана от останките на кулите близнаци. Той е с дължина 208 м и е съоръжен с площадки за излитане на хеликоптери. На него служи екипаж от 361 моряци, повечето родени в Ню Йорк, пише БТА.

Под ескорта на десетки буксири и спомагателни съдове той спря за кратко на юг от Манхатън, след което продължи по река Хъдсън до Вашингтонския мост. "Ню Йорк" ще остане там до 11 ноември за празненствата по случай деня на ветераните, след което ще се отправи за Норфолк (щата Вирджиния) за подготовка на екипажа за учения.