В няколко европейски столица се състояха демонстрации срещу Мубарак
В няколко европейски столица се състояха демонстрации срещу Мубарак / Reuters

В няколко европейски столици, в Бейрут и във Вашингтон се проведоха протести срещу режима в Египет.

Около 120 души се събраха пред посолството на Египет в Брюксел, съобщи телевизия Ер Те Ел. Демонстрантите протестираха срещу режима на президента Хосни Мубарак. Според полицията по време на протеста не е имало инциденти. Това е третият път през тази седмица, когато се организира подобна демонстрация на хора от египетски произход, живеещи в Белгия, и подкрепени от няколко неправителствени организации.

Няколкостотин души протестираха пред посолството на Египет в Париж с искане президентът Хосни Мубарак да подаде оставка и да се установи демократичен режим в арабската страна, предаде Франс прес.

"Египет, Египет, да живее Египет!", "Мубарак убиец!" и "Мубарак, върви си!", скандираха на френски и арабски език участниците в шумната демонстрация в центъра на френската столица, недалеч от Триумфалната арка и булевард "Шан-з-елизе". Според полицията в демонстрацията са се включили около 700 души. Много хора от алжирски и марокански произход се включиха в протест, за да изразят своята подкрепа за египтяните. "Тук, във Франция, египтяните не са многобройни и затова идваме да им дадем своя глас", се пошегува 26-годишен мъж с тунизийско знаме на раменете. "Мубарак трябва да си отиде. Той не направи нищо за страната", каза един от участниците в протеста. Той допълни, че не е кой знае колко важно кой ще вземе властта в Египет, "стига бъдещото правителство да е справедливо".

Една жена изрази убедеността си, че се извършва "Арабска революция" и че ще паднат още режими, най-вече в Йемен, Либия и Сирия.

21-годишна алжирска студентка обясни, че е дошла, за да "докаже, че всички араби са единни в борбата за свобода и демокрация".

В Лондон също се състояха протести срещу режима в Египет. Десетки демонстранти се събраха пред посолството на арабската държава във Великобритания и поискаха оставката на президента Хосни Мубарак. Те обаче участваха в два отделни протеста, като бяха разделени от полицейски кордон. Едната група демонстранти бяха ислямисти, които призоваха за създаване в Египет на халифат, а другата - необвързани с партии, част от които са студенти. "Искаме да покажем нашата солидарност с онези, които демонстрират в Египет", каза 36-годишният лекар Рафик Бедаир. Той призова Хосни Мубарак да подаде оставка, като определи вчерашната реч на египетския президент като "продължаване на обещанията, които чуваме от 30 години".

Близо 300 души, повечето студенти, демонстрираха следобед пред посолството на Египет в Бейрут, настоявайки за оставката на президента Хосни Мубарак. Те скандираха "Свобода за Египет!" и "Мубарак, върви си!"

Демонстранти, които се бяха събрали пред посолството на Египет във Вашингтон, разкритикуваха отговора на американското правителство на събитията в арабската страна. Участниците в демонстрацията развяваха египетски знамена и издигнаха лозунги от типа "Обама: демокрация или лицемерие?" и "Победа за египетския народ!". В Кеймбридж, щата Масачузетс, около 200 души се събраха на мирен протест срещу Мубарак. Те призоваха за държавни реформи в Египет.