В Мадрид започна процесът срещу атентаторите от 11 март 2004 г.
В Мадрид започна процесът срещу атентаторите от 11 март 2004 г. / netinfo

При засилени мерки за сигурност в испанската столица започна делото срещу предполагаемите автори и извършители на атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид, отнели живота на 191 души и ранили 1824 души, предадоха световните агенции.

Първите обвиняеми бяха докарани в сградата на съда още в 9 часа сутринта. Стотици полицаи, въоръжени с пушки и придружавани с кучета, патрулират в района на съда. Над сградата прелита и военен хеликоптер.

Процесът е един от най-големите, организирани досега в света срещу ислямисткия тероризъм, отбелязва Франс прес. Испанският в. "Паис" го определи като процес срещу най-голямото ислямско клане в Европа.

На подсъдимата скамейка застават 29 души - деветима испанци и двадесетима араби. Съдебните заседания ще продължат между пет и шест месеца. Предвижда се да има общо 110 съдебни заседания по случая, които ще бъдат три пъти седмично, всеки понеделник, вторник и сряда.

Шестстотин и петдесет души са призовани като свидетели. Сто и седем експерти, от които десетина специалисти по експлозивите, също ще дадат показания.

Делото се гледа в пристройка, преобразена в бункер, на испанския Национален съд, в близост до парка "Каса де Кампо" в Западен Мадрид.

Главен съдия е председателят на отдела за криминални деяния на Националния съд - Хавиер Гомес Бермудес. Асистират му съдиите Алфонсо Гевара и Фернандо Гарсия Николас. Прокуратурата ще бъде представена основно от Олга Санчес.

Процесът ще се следи от 140 акредитирани испански и чуждестранни журналисти, настанени в зала, оборудвана с плазмени екрани.

В самата съдебна зала 40 места са запазени за пострадалите от атентатите, а 29 места за близките на обвинените.

Седмина от главните обвиняеми са заплашени да получат присъди от общо 270 600 години затвор. За трима от тях се предполага, че са мозъци на атентатите, за други трима - че са поставили експлозивите, а за един - че ги е доставил.

Евентуална присъда от общо 270 600 години затвор е своеобразен рекорд в Испания, въпреки че в тази държава максималното ефективно излежаване на присъдите за лишаване от свобода е 40 години. Ако тези седмина обвиняеми бъдат признати

за виновни, общата присъда ще бъде толкова голяма, защото те могат да получат по 30 години затвор за убийството на всеки от загиналите в атентатите 191 човека (т. е. общо 5730 години затвор) и по 18 години затвор за всеки един от ранените 1820 души (общо 32 760 години затвор). Сумата възлиза на 38 490 години затвор за всеки един от седмината подсъдими.

За останалите 22 обвиняеми прокуратурата може поиска присъди, вариращи от 4 до 30 години затвор.

По искането на прокуратурата паричната компенсация, която трябва да бъде изплатена на близките на жертвите и на пострадалите от атентатите, възлиза общо на 95,5 милиарда евро.

Процесът ще бъде и първият така наречен "цифров процес" в Испания. Близо 93 226 страници със следствени материали по делото, снимки, скици и други документи могат да бъдат вкарани на секундата в компютъра от председателя на съда. Всички дебати между адвокатите и съдиите ще бъдат предавани в реално време на техните преносими компютри.

Очаква се присъдата срещу обвиняемите да бъде произнесена през октомври.