В Китай забраниха разточителните погребения
В Китай забраниха разточителните погребения / снимка, архив: БГНЕС

Управляващата Китайска комунистическа партия обяви, че забранява на членовете си да организират пищни погребения за своите роднини като част от мерките срещу разточителството, корупцията и разкоша, предаде Асошиейтед прес.

Партийната разпоредба също така забранява на членовете да използват погребенията, за да събират пари в знак на съболезнование от присъстващите.

Подобни дарения са предназначени за покриване на разноските, но често служат вместо това като подкупи в замяна на услуги.

Отдаването на почит към покойниците може да бъде свързано с голямо разточителство в някои райони на Китай.

Понякога траурните церемонии включват професионални оплаквачи, шествия с униформени оркестри и кортежи с лимузини. Погребалните ритуали също така все повече се превръщат в начин да се покаже нарастващия социален статус и натрупването на значително богатство и влияние.

Но се отправят критики, че пищните церемонии подчертават увеличаващото се неравенство в доходите на китайците. Новата разпоредба е част от кампанията за икономии, подета от президента Си Цзинпин с цел да се ограничат лукса, официалността и прахосничеството сред партийните и правителствените служители, тъй като тези практики отчуждават и разгневяват множество обикновени граждани, отбелязва Асошиейтед прес.