В Хърватия започва първият процес, прехвърлен от Хага
В Хърватия започва първият процес, прехвърлен от Хага / netinfo

В Областния съд на Загреб днес започва процесът срещу хърватските о.з. генерали Рахим Адеми и Мирко Норац, обвинени от Хагския трибунал във военни престъпления срещу сръбски цивилни по време на сръбско-хърватската война (1991 - 1995 г.), съобщи Франс прес.

Това е първият процес, предаден от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия на Хърватия. На него се гледа като на тест за зрелостта на хърватското правосъдие.

Бившите генерали от хърватската армия Адеми и Норац са обвинени, че са оставили техните подчинени да избият сръбски цивилни и военнопленници при атака на хърватските сили срещу "Медачки джеп" през септември 1993 т.

Според обвинителния акт те са отговорни за смъртта на 28 цивилни и петима военнопленници. Някои от жертвите са били малтретирани брутално преди екзекуцията.

Способността на Хърватия да води коректно процеси за военни престъпления, извършени от членове на хърватските сили е смятана за ключов фактор за приближаването на страната към Европейския съюз, посочва Франс прес.

В миналото арестите и обвиненията срещу бивши хърватски военни предизвикваха гневни протести от страна на местното население, което ги смята за герои от войната за независимост на Хърватия от бивша Югославия.

Прокуратурата възнамерява да разпита 143-ма свидетели, 32 от които ще бъдат защитени. Един от защитените свидетели е оцелял при нападението.

Представители на силите на ООН, които посетиха Медачки джеп след престъпленията, също ще бъдат изслушани, както и свидетели, които ще дойдат от Сърбия.

Адеми, който се предаде на Хагския трибунал през 2001 г., беше пуснат временно на свобода през 2002 г. в очакване на процеса срещу него.

Норац вече беше осъден през 2003 г. от хърватски съд на 12 години затвор за други престъпления, извършени срещу цивилни сърби близо до Госпич (Южна Хърватия).

Ходът на процеса срещу двамата бивши генерали ще бъде наблюдаван отблизо от ОССЕ.