В Холандия ще има предсрочни парламентарни избори
В Холандия ще има предсрочни парламентарни избори / снимкa: Reuters

В Холандия ще се състоят предсрочни парламентарни избори, най-вероятно до началото на лятото, стана известно тук от съобщение на холандското министерство на вътрешните работи.

Това са налага след като министър-председателят Ян Петер Балкененде обяви, че  ръководеното от него коалиционно правителство подава оставка поради дълбоки вътрешни  разногласия около военния ангажимент на Холандия в Афганистан.

Извънредни избори ще има вероятно до началото на лятото, най-късно през юни, е заявил пред журналисти говорителят на холандското вътрешно министерство. Холандия е изпратила в Афганистан близо 2000 войници в състава на международните сили под егидата на НАТО. Те се намират основно в южната част на страната. Досега в Афганистан са загинали 21 холандци. Преди почти три години холандското правителство взе решение контингентът да бъде изтеглен от Афганистан до края на лятото на тази година.

Това решение обаче не се вписва в обявената нова стратегия на САЩ и НАТО в Афганистан. За да не допусне пълно холандско изтегляне, неотдавна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предложи Холандия да намали числеността на контингента си, като оставащите бъдат насочени главно към обучения на афганистански военни, пише БТА.

Министърът на финансите Вутер Бос от коалиционния партньор Партията на труда не подкрепи обаче удължаване на срока за оставане на холандския контингент в Афганистан и така  предизвика правителствената криза.

В правителството на Холандия Християндемократическата партия на премиера Балкененде и Партията на труда имат по 12 министерски поста, а третата партия в коалицията, Християнският съюз - три.