Президентът на Габон Али Бонго
Президентът на Габон Али Бонго / БГНЕС
Четирима от петимата офицери, извършили опит за преврат, са арестувани в радиото, което за кратко бяха завзели. Това заяви говорителят на правителството Ги-Бертран Мапангу. Петият офицер е избягал и се издирва, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Обстановката отново е спокойна, положението е под контрол, каза представителят на правителството.

Войници от Републиканската гвардия на Габон отправиха по-рано днес обръщение по държавната телевизия, в което заявиха, че са извършили преврат, за да "възстановят демокрацията" в западноафриканската страна, предаде Асошиейтед прес.

Военни направиха опит за преврат в Габон

Военен, представил се като лейтенант Обианг Ондо Кели, командващ Републиканската гвардия, прочете декларацията. Той обяви, че армията е поела контрол над управлението. До него стояха двама други въоръжени войници, облечени с камуфлажни униформи и носещи зелени барети.
Президентът Али Бонго, на власт от 2009 г., е извън Габон от октомври за лечение след прекаран инсулт. На Нова година той направи обръщение към нацията, заснето в Мароко, където той се лекува.

Фамилията Бонго управлява богатата на петрол страна от близо половин век. Али Бонго стана президент след смъртта на баща си Омар, управлявал страната 42 години и починал през 2009 г. Преизбирането му през 2016 г. бе белязано от твърдения за измами и съпроводени с насилие протести, и оспорено от опозицията.

Габон е сред големите износители на петрол в Африка. Според данни на ОПЕК обемът на добива на "черно злато" в страната достига 200 000 барела на ден.
Миналата седмица Съединените щати разположиха в Либървил 80 свои военни. Задачата им е да се грижат за сигурността на американските граждани и на служителите на посолството на САЩ в съседна Демократична република Конго на фона на опасенията от насилие там след произведените неотдавна избори, отбелязва ДПА.
БТА