В Египет започна диалог между управляващите военни и политическите сили
В Египет започна диалог между управляващите военни и политическите сили / снимка: Reuters

В Египет започна диалогът между Висшия военен съвет и политическите сили с цел да бъде сложен край на кризата в страната броени дни преди началото на парламентарните избори, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На срещата е била обсъдена възможността бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи да бъде номиниран за нов премиер, съобщи военен източник, цитиран от Франс прес. Разгледана е била и кандидатурата на бившия член на ислямистката организация Мюсюлмански братя Абдул Монейм Абул Фатух.

Висшият военен съвет все още не е обявил дали приема оставката на правителството на премиера Есам Шараф. Тя обаче бе "приета" днес от демонстрантите на площад "Тахрир", които поискаха от управляващите военни да сформират до седмица правителство на националното спасение и да върнат войниците в казармите, предаде ИТАР-ТАСС.

Срещата бе предложена от управляващите военни снощи след три дни на насилие, при което бяха убити най-малко 36 души, повечето от тях в столицата Кайро. Висшият военен съвет, който държи върховната власт в Египет след оттеглянето на президента Хосни Мубарак през февруари под натиска на народните протести, организира диалога, след като правителството подаде оставка в неделя в знак на протест срещу избухналите сблъсъци. Военните признаха за първи път от началото на изблика на насилие, че страната е в криза, и призова политическите сили на спешен диалог, за да бъдат обсъдени начините за възможно най-бързо успокояване на обстановката.

Влиятелната ислямистка организация Мюсюлмански братя потвърди своето участие в срещата, предназначена да сложи край на най-кръвопролитните размирици в страната след края на ерата Мубарак. В диалога се включиха още няколко политически сили. Ислямистите и либералите настояват властта да бъде върната на цивилните не по-късно от средата на следващата година. Висшият военен съвет по принцип предвижда да направи това в края на 2012 или началото на 2013 г.

Насилието избухна по време на протести срещу прекомерната според демонстрантите власт на военните, отбелязва БТА. Няколко хиляди души са се събрали на централния площад в Кайро "Тахрир", за да призоват за незабавно връщане на управлението в ръцете на цивилните.

Най-малко трима души бяха убити през нощта при сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти в североизточен Египет, предаде ДПА, като се позова на интернет сайта на вестник "Ал Ахрам".

Около 60 души бяха ранени при размириците в Исмаилия. Силите за сигурност използвали гумени патрони и сълзотворен газ, за да разпръснат хората, излезли по улиците на града в знак на солидарност с демонстрантите в Кайро.

Служители на международното летище на египетската столица започнаха днес лежаща стачка на пистата. В резултат въздушният трафик е частично нарушен, съобщи още Ал Ахрам, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Техническият персонал на летището стачкува с искане за повишаване на заплатите с 80 процента и за изпълняване на редица други социални искания.

От националната авиокомпания "Иджипт еър" първоначално се опитаха да потушат протеста със сила, но това не убеди стачкуващите служители да се върнат на работа. Военната полиция отказа да се намеси.

Междувременно в Кайро днес пристигнаха десетки чуждестранни журналисти, за да отразяват събитията на площад "Тахрир".