В Държавния департамент на САЩ оценяват България като надежден партньор
В Държавния департамент на САЩ оценяват България като надежден партньор / netinfo
България е получила висока оценка за сформирането на Държавната агенция за национална сигурност на срещата на вътрешния министър Румен Петков и съпровождащата го делегация с координаторът по контратероризма към Държавния департамент на САЩ Дел Дейли във Вашнгтон, информира БГНЕС.

Директорът на агенцията Петко Сертов е поканил Дейли да посети България, съобщи министър Петков след срещата. Министър Румен Петков се срещна и с първия заместник-помощник държавен секретар Томас Свейх, както и с един от експертите, Елизабет Вървил.

На срещата България е оценена като страна, която вече не е производител на наркотици, а транзитна страна за наркотрафика. Американските партньори са впечатлени от резултатите през последните години, особено след залавянето на над 1200 кг хероин, като се има предвид увеличаването на неговото производство от страни като Афганистан.

На срещата с Томас Свейг представителите на българската делегация са поискали техническа помощ за лабораторна техника за оценка и класификация на наркотичните вещества. И на двете срещи в Държавния департамент България е оценена като страна-партньор, член на Европейския съюз, а не като страна, нуждаеща се от помощ, подчерта министър Румен Петков.