/ Gulliver/Getty Images, архив
Антиправителствени демонстранти събраха днес в центъра на ливанската столица в нарушение на ограниченията заради корона вируса за голям протест срещу влошените икономически и социални условия в страната, предаде ДПА.

С предпазни маски в цветовете на националния флаг, млади и стари се стичаха към "Площада на мъчениците" и скандираха в един глас: "Искаме по-добър живот". Някои от демонстрантите пристигнаха с автобуси и автомобили. Десетки търговци предлагаха по улиците маски и знамена. Когато множеството изпълни площада и околните улици, силите за сигурност блокираха главните подходи към района.

Поглед навътре, поглед навън - светът излиза от изолацията със смесени чувства

Очаква се това да е най-големият митинг откакто правителство наложи национална карантина, за да спре разпространението на коронавируса. От март в страната са забранени събиранията на хора на публични места.

Организаторите на днешната проява обявиха, че тя е срещу ширещата се корупция и цели да се подтикне новото правителство към действия, с които да изправи на крака икономиката. В навечерието на митинга някои протестиращи издигнаха в социалните мрежи искането да бъде разоръжена "Хизбула", проиранската групировка с голямо политическо влияние в Ливан.

Други протестиращи се обявиха против този въпрос да бъде разискван на митинга.
БТА