/ БГНЕС

В турската столица започва съдебният процес срещу лидера на организацията ФЕТО Фетхуллах Гюлен и 221 военни, сред които 26 са генерали, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Над 9000 полицаи са отстранени от длъжност в Турция

Делото срещу военните, обвинени за участие в опита за преврат от 15 юли миналата година ще се гледа в новоизградения корпус в затвора в Синджан и ще продължи до 16 юни. Гюлен е първи в списъка на подсъдимите, но той продължава да живее в резиденцията си в Пенсилвания, САЩ и неколкократните настоявания на турските власти той да бъде екстрадиран засега остават без резултат.

Турция ще строи музей на мъчениците


Предаването му обратно на Турция бе един от въпросите, които президентът Реджеп Ердоган постави пред Доналд Тръмп по време на визитата си преди няколко дни. Главният адютант на Ердоган, командващият офицер при началника на Генералния щаб, ръководителят на специалната дирекция на министър-председателя са сред подсъдимите.

Първа среща на четири очи между Тръмп и Ердоган (СНИМКИ)

От общо 221 души, които ще се изправят пред съда, 200 са в затвора, 9 са на свобода срещу подписка, 12 са бегълци, 12 са цивилни – учители, държавни служители и търговци. Всички те са обвинени в погазване на конституцията, опит за премахване на републиканския ред, на парламента и правителството чрез използване на принуда, насилие и жестокост, в ръководство и членство в терористична организация. Освен това те трябва да получат наказание за опита за покушение над президента, за убийството на 250 граждани на страната, за опита за убийството на 2 735 души и ограничаване на свободата на висши военни командири и държавни служители.

Ердоган категоричен: Извънредното положение остава

В обвинителния акт е подчертано, че внедрените в турските въоръжени сили членове на престъпната групировка ФЕТО са имали коварната цел да съборят конституционния ред на републиката и на нейно място да установят друг режим.

БГНЕС