/ netinfo
Директорът на германското разузнаване Бруно Кал обяви, че Берлин се съмнява ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен да стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли м.г.

"Турският президент Реджеп Ердоган се опита на различни нива да ни убеди, че мозъкът на събитията от миналото лято е Гюлен, но не успя", каза той в интервю пред в. "Шпигел".

Започва най-мащабното дело срещу участници в опита за преврат в Турция

Според властите в Анкара организатор е турският проповедник Фетуллах Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, САЩ. Той е обвиняван и в ръководеното на т.нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), която има представители в редица държавни институции, полицията, армията и други.

Гюлен отрече обвиненията, но Анкара многократно поиска екстрадирането му от САЩ.

Турция възобновява иска към САЩ за екстрадицията на Гюлен

От лятото насам турските власти са арестували повече от 41 000 души и са уволнени други 100 000 служители. Много от тях са учители, полицаи, магистрати или журналисти. Миналия месец бе съобщено и за уволнението на 2585 служители на министерството на образованието, 893 членове на жандармерията и 88 медийни служители от държавната телевизия.

Около 170 медии са били затворени, а близо 800 прескарти са отменени, сочат данните на журналистическите асоциации.

Турските власти уволниха още 15 000 души заради опита за преврат от юли
 

БГНЕС, архив


По думите на Кал движението на Гюлен е "гражданско сдружение за религиозно и светско образование" и няма общо с тероризма. То насърчава умерения ислям и управлява мрежа от частни училища в Турция и САЩ, както и набор от бизнес, медийни и културни центрове.

Междувременно Реджеп Ердоган заговори за връщане на смъртното наказание в Турция след референдума, повод за което е неуспешния опит за преврат от 15 юли м.г. Този ход обаче ще се окаже ключова пречка за присъединяване към ЕС.
БГНЕС