/ Guliver/Getty Images
Най-голямото дело срещу заподозрени в съпричастност към опита за преврат в Турция от юли миналата година започва днес. То ще се проведе в построена специално за случая зала, която да може да побере всички 1500 подсъдими, по-голяма част от които са от артилерийското и ракетно учебно командване на град Полатлъ.

136 турски дипломати поискаха убежище в Германия

Те са обвинени в убийство и опит за убийство, опит за сваляне на правителството и парламента или възпрепятстване на работата на институциите.
Делото ще се гледа в сградата на затвора в Синджан, който е под засилени мерки за сигурност. Увеличено полицейско присъствие имаше и в специалната съдебна зала, в която място е създадено за общо 1558 души.

Турция възобновява иска към САЩ за екстрадицията на Гюлен

Според властите в Анкара организатор на неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. е турският проповедник Фетула Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, САЩ. Той е обвиняван и в ръководеното на т. нар. Фетулахистка терористична организация, която има представители в редица държавни институции, полицията, армията и други.

Турските власти уволниха още 15 000 души заради опита за преврат от юли

Днешното изслушване е едно от многото дела, които започнаха в цялата страна този месец. Досега най-големият съдебен процес беше в град Измир срещу 270 души, включително и Гюлен, съден в негово отсъствие.

След неуспешния опит за сваляне на властта Анкара обяви извънредно положение в страната и започна мащабна чистка, в рамките на която бяха задържани над 43 000 души.
БГНЕС