/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган изрази увереност, че ще може да отвори „нова страница“ в смутните отношения между Вашингтон и Анкара по време на срещата си с новия американски държавен глава Доналд Тръмп в средата на следващия месец.

Тръмп и Ердоган ще се срещнат през май

Вярвам, че с Тръмп ще отворим нова страница в турско-американските отношения“, каза Ердоган по време на среща на Атлантическия съвет в Истанбул. Той също така допълни, че американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия „нанася вреда на духа“ на техния съюз.

По-рано турският президент даде ясно да се разбере, че очаква от новата администрация във Вашингтон обрат по отношение на подкрепата за Съюза за народна отбрана, който се смята от САЩ за основна сила срещу „Ислямска държава“ на терен, но според Анкара е филиал на Кюрдската работническа партия.

Тръмп поздрави Ердоган за победата му на референдума

Все още има чувствителни аспекти в нашите двустранни отношения, които искаме да доведем до желаната позиция“, посочи Ердоган. „Очакваме нашите американски приятели да разберат по-добре заплахата, пред която е изправена нашата държава и да покажат солидарността, от която се нуждаем“, допълни той.
БГНЕС