/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде заявление, с което се кандидатира отново за кандидат-президент на Републиканския алианс на предстоящите избори на 14 май, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Върховният избирателен съвет на Турция одобри датата на изборите

Кандидатурата на президента бе внесена във Висшата избирателна комисия от председателя на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), заместник-председателя на парламентарната група на Партията на националистическото действие (ПНД) Еркан Акчай и заместник-председателите на ПСР и ПНД Али Ихсан Явуз и Фети Йълдъз.

Двете политически сили, обединени в т.нар. Републикански алианс, обявиха на 16 март официално решението си да издигнат за свой общ кандидат настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган.

Президентските избори в Турция: Кемал Кълъчдароглу срещу Ердоган

Досега Ердоган два пъти е бил кандидат-президент - на изборите през 2014 г. и 2018 г. Някои партии извън Републиканския алианс на Ердоган и Бахчели твърдят, че поради този факт той не може да бъде кандидат за трети път и опозицията възнамерява да оспори кандидатурата му пред ВИК, посочва в. "Сьозджу".

Турският президент подписа на 10 март указ за насрочване на парламентарните и президентските избори на 14 май.
Мина Димитрова/БТА