Ураганът Айк отложи скачването на товарния кораб Прогрес с МКС
Ураганът Айк отложи скачването на товарния кораб Прогрес с МКС / cнимкa: БГНЕС

Руският товарен кораб Прогрес М-65 няма да се скачи в събота с Международната космическа станция (МКС), както беше предвидено по програма. Причината е ураганът Айк, който се очаква да удари щата Тексас тази нощ, предадоха световните агенции.

Заради приближаването на стихията беше евакуиран персоналът на космическия център в Хюстън, в Тексас. Този център контролира системите за полет и за работа на МКС, които влизат в действие при скачването на космически кораби със станцията.

Заради евакуацията на центъра Руската космическа агенция и американското космическо управление НАСА са взели решение скачването на Прогрес М-65 с МКС да стане в сряда в 18.50 часа по Гринуич. От Руската космическа агенция са поставили кораба на орбита, която е достатъчно отдалечена от тази на МКС, така че той да може да се движи безпрепятствено четири дни преди скачването.

На товарния кораб има 2,5 тона храна, вода и гориво за екипажа на космическата станция. Има и подаръци, както и специално проектиран скафандър и костюм за излизане в открития космос. Скафандърът е компютъризиран и ще направлява действията на космонавтите по време на космическите разходки.