Управляващата коалиция в Черна Гора се разпадна
Управляващата коалиция в Черна Гора се разпадна / БГНЕС, архив

Социалдемократическата партия (СДП), която е част от управляващата коалиция в Черна Гора, няма да подкрепи правителство при предстоящия вот на доверие. Това заяви днес лидерът на партията и председател на черногорският парламент Ранко Кривокапич, цитиран от МИА.

Причината е "разрушаването на парламентарния диалог" от страна на Демократическата партия на социалистите на премиера Мило Джуканович.

"Членовете на главния съвет и председателството на СДП взеха единодушно решение да не подкрепят правителството, заради разрушаване на парламентарния диалог и неуспешното успокояване на политическото напрежение в Черна гора", подчерта Кривокапич.

По думите му неговата партия от години "дава незадоволителна оценка на работата на правителството".

Попитан дали ако правителството получи вот на доверие, той ще подаде оставка като председател на парламента и какво ще се случи с министрите на СДП в правителството, Кривокапич отговори, че кабинетът вече е изгубил легитимност.

Той подчерта, че създаването на временно правителство е въпрос за постигане на консенсус на партиите на черногорската политическа сцена.

Действащото правителство на премиера Мило Джуканович е неговият пети кабинет в Черна гора. Той беше министър-председател през 2006 г., когато страната обяви независимостта си от Сърбия. В края на миналата година страната получи покана за присъединяване към НАТО.

Източник: БГНЕС