/ iStock/Getty Images
Малайзийски университет обмисля да използва роботи, облечени в тоги и с академични шапки, за да действат като дубльори на церемониите за дипломиране, за да се предотвратят коронавирусните инфекции. Студентите обаче скочиха срещу предпазните мерки.

Видеозапис на планираните церемонии, разпространен от университета, показва двама елегантно облечени роботи, които получават дипломи от високопоставени университетски служители.
 

Лицата на студентите се появяват на екрани, монтирани върху главите на роботите.

Преподавателят Енгку Фадзли Хасан Сайед Абдула, ръководител на екипа в университета „Султан Заинал Абидин“, който направи роботите, заяви във вторник, че идеята е студентите да участват, макар и дистанционно.

"Бихме показали лицето на студента през главата на робота чрез видеоконференции", заяви ученият от университета в североизточната част на страната пред АЭП.
 

Студентите обаче не харесали идеята и призоваха университета да отложи церемониите, първоначално предвидени за октомври и ноември.
"Готов съм да изчакам една, две, три или няколко години, но моля, пуснете ме на сцената", каза Нурхазвани Сааид на страницата на институцията във Фейсбук.

 

Енгку Фадзли обаче каза, че идеята за робота е само план засега и че университетът ще направи всичко възможно да проведе истински церемонии.
БТА