Унгария забрани корабоплаването по Дунав, Италия затвори училищата
Унгария забрани корабоплаването по Дунав, Италия затвори училищата / снимки: Reuters

Унгария забрани корабоплаването по Дунав, тъй като реката е покрита с лед. Това съобщиха властите, цитирани от Франс прес. Нареждането е издадено през нощта срещу петък поради условията, причинени от леда по унгарския участък на реката, заяви Ищван Ланг, шеф на унгарския национален технически надзор. Плаващите кораби трябва незабавно да се насочат към най-близкото пристанище, добави той, цитиран от правителствената Унгарска телеграфна агенция (МТИ).

До момента Унгария разрешаваше на корабите да плават по Дунава, но само на тяхна отговорност. В други страни като Хърватия, Сърбия, Австрия и България трафикът е изцяло парализиран от няколко дни, посочва агенцията. В момента ледове покриват между 60 и 70 на сто от унгарската част на река Дунав.

Днес се очаква в Будапеща да пристигне най-големият ледоразбивач от общо 13 в унгарската флота. На борба със заледяването на Дунава са изпратени близо 120 души. Синоптиците очакват на 15-16 февруари да се установят плюсови температури.

Както сочеха прогнозите, над Италия отново започна да вали сняг, но умерено. Новите снеговалежи предизвикват опасения, след като студовете и снежните вълни взеха поне 45 жертви през последните 10 дни, отбелязва АФП. Агенцията съобщава за ограничения в пътното движение в североизточната област Емилия-Романя. Очаква се да бъде нарушен и железопътният трафик, както и въздушният в района на Болоня.

Сняг се изсипа тази сутрин над повече от 1300 километра пътища в Италия, главно в северни и североизточни, но и в някои южни райони между Кампания и Калабрия. В Абруцо имаше снежни бури и властите евакуираха тази нощ 36 души, останали без връзка със света. Близо 2 метра сняг наваля тези дни в Марке, посочва агенцията.

Автомобилистите в Рим могат да карат само с вериги. Столичните училища и държавните учреждения са затворени. Наплашени от безредието и хаоса в петък и събота миналата седмица, гражданите са се запасили добре с провизии за уикенда. Този път градските власти смятат, че са подготвени по-добре - разпределили са 4000 лопати, изпратили са по важните пътни артерии 600 камиона и снегорина, държат в резерв и 1000 тона сол, допълва АФП.

Единайсет души са загинали от началото на февруари в Москва при пожари, предизвикани от негодни уреди за отопление. Броят на жертвите и пострадалите е двойно по-голям от същия период на миналата година, съобщиха днес властите, цитирани от Франс прес. Атаката на студовете влоши нещата. Броят на загиналите и ранените в Москва нарасна повече от двойно, заяви Олег Найденков пред РИА Новости. 11 души са загинали и 15 са ранени в Москва при пожари, свързани със студа този месец. През същия период миналата година имаше 5 жертви и 7 пострадали, припомни той. Температурите в руската столица от началото на февруари се задържаха под средните за сезона, спадайки често до минус 20 градуса. Поне 110 души са починали от премръзване в Русия от началото на годината, сочат данни на здравното министерство.

Ново влошаване на времето очакват синоптиците в Япония, където тазгодишната зима донесе силни снеговалежи и вече взе най-малко 83 жертви, предаде Франс прес.

Унгария забрани корабоплаването по Дунав Италия затвори училищата
netinfo

Близо 60 сантиметра сняг се очаква да паднат в близкото денонощие върху натрупаната вече снежна покривка на северния остров Хокайдо, достигнала на места няколко метра, предупреди японската метеорологична агенция.

Валежите може да обхванат и големия остров Хоншу, включително част от районите, поразени от силното земетресение и вълните цунами на 11 март м. г., посочва БТА.

Откакто през ноември заваляха първите снежинки, 60 души в Япония вече загинаха при опит да изметат снега от покрива си или да разчистят някой затрупан път, изчисли службата за реагиране при стихийни бедствия.

Още 15 намериха смъртта си под снежни маси, срутили се внезапно от високи сгради, четирима загинаха при свличане на лавини, още четирима - при други обстоятелства, отново свързани със студовете, напомни ведомството.