/ БГНЕС
Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че то не планира да променя разпоредбите за извънредния труд и други изменения в трудовото законодателство, които предизвикаха протести, предаде Асошиейтед прес. При един от тях охраната на държавната телевизия изхвърли от сградата опозиционни депутати, които искаха да представят чрез телевизията позицията си.

Хиляди участваха в протести в Унгария (ВИДЕО)
 
Говорителят на правителството нарече демонстрациите, започнали преди повече от седмица, "политически" и каза, че те са организирани от групи, които са подкрепяни от унгарско-американския финансист Джордж Сорос. Пред репортери в Париж Ковач заяви, че случващото се "по улиците е политически протест, организиран от политически партии и политически активисти". Унгарските законови разпоредби изцяло отговарят на европейските и нямат нищо общо с робството, подчерта той, имайки предвид начина, по който те бяха наречени от протестиращите.
 
Съгласно одобрените от парламента на 12 декември изменения в трудовия кодекс работодателите имат право да искат от работниците да полагат доброволно до 400 часа извънреден труд годишно, което на практика възстановява шестдневната работна седмица. В същото време изплащането на сумите за извънредния труд може да се отлага до три години.
 
Президентът Янош Адер още не е подписал законопроекта.
БТА