Улични безредици в Париж след интервю на Франсоа Оланд
Улични безредици в Париж след интервю на Франсоа Оланд / БГНЕС

Участници в младежкия протестен митинг, който се проведе в четвъртък вечер в Париж, предизвикаха улични безредици. Сблъсъците започнаха веднага след излъчването на телевизионно интервю на френския президент Франсоа Оланд.

Място на протестите отново беше Площада на Република в североизточната част на града, където вече две седмици продължават протестите на студенти и гимназисти, които се противопоставят на реформата в трудовото законодателство.

Стотици хиляди във Франция на протест срещу реформа на трудовия пазар

В четвъртък вечер отново се събра множество протестиращи, след което се отдели група от най-решително настроени младежи.

Това стана веднага след обширно интервю на президента Франсоа Оланд, който по телевизия "Франс 2" повече от час отговаряше на въпроси на водещи и представители на гражданското общество, разяснявайки политиката на правителството в условията на икономическа и социална криза в страната.

Първоначално разгорещени младежи изразиха намерението си да поведат шествие към Елисейския дворец. Силите на реда в района на Площада на Републиката обаче не им позволиха да се преместят от района. Така протестът се ограничи в северните квартали на Париж.

Трудова реформа във Франция разгневи стотици хиляди

Демонстрантите разбиха няколко витрини и автобусни спирки и други елементи от градската инфраструктура. С лозунги "Всички мразят полицията" и "Улицата е наша" те се движеха из града, като се опитваха да хвърлят по пазителите на реда тежки предмети.

По-късно тълпата се разпръсна. Съобщава се за задържането на повече от десет души.
Младежките протести срещу трудовата реформа продължават в Париж и други френски градове вече втора седмица.

Източник: БГНЕС