Украйна съобщи днес, че си е възвърнала още територии на източните и южните фронтове в хода на своето военно контранастъпление срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр обяви, че в рамките на миналата седмица силите на Киев са си възвърнали около 2 квадратни километра в околностите на опустошения източен град Бахмут, който бе превзет от руските военни части през май след месеци на изтощителни битки.

В телевизионно изявление Маляр посочи, че украинските сили са завзели част от село Опитне (Опитно), на юг от град Авдеевка, и са отбелязали "частичен напредък" в близост до село Новомайорске (Новомайорско) в източната част на Донецка област.

"Налице е придвижване в близост до Опитне; украинските сили завзеха част от селището", каза Маляр.

Тя извести също и за "известен напредък" в околностите на Андриивка (Андреевка) и Клишчиивка (Клишчиевка) - село на възвишенията южно от Бахмут, което се смята за стратегическо за установяване на контрол върху града.

Частите на Киев са освободили 49 квадратни километра в близост до Бахмут от началото на украинската контраофанзива преди три месеца, добави украинската военна заместник-министърка.

Маляр отбеляза, че на юг, където украинските войски се опитват да напреднат към Азовско море в маневра, целяща да разцепи руските сили, миналата седмица е възвърнато украинското притежание на квадратен километър и половина.

Тя допълни, че украинските войски са отбелязали напредък южно от село Роботине (Роботино) и западно от село Вербове в Запорожка област.

По време на контранастъплението Киев успя да си върне селища, но придвижването на неговите сили е възпрепятствано от минирани от руснаците полета и от траншеите им, отбелязва Ройтерс, като прави уговорката, че информацията не е проверена чрез независим източник.
Иво Тасев/БТА